ΕΙΔΗ ΙΝΑΣ ΧΑΛΙΩΝ - ΣΑΛΟΝΙΩΝ

Σχεδόν όλα τα χαλιά / μοκέτες είναι κατασκευασμένα από συνθετικές ίνες. Οι συνθετικές ίνες είναι πιο ανθεκτικές στους λεκέδες και πολύ φθηνότερες.
Παρόλα αυτά οι φυσικές ίνες είναι πιο ανθεκτικές στην φθορά απ την χρήση. Μεγάλοι κατασκευαστές χαλιών / μοκετών όπως η Du Pont, η Solutia, η Interface, η Allied Signal έχουν συγκεκριμένα ονόματα για τα χαλιά ή τις μοκέτες τους. Αυτά τα είδη χαλιών/ μοκετών είναι φτιαγμένα από 1 έως 6 ή και περισσότερες ίνες: ακρυλικές, νάιλον, ολεφίνη (πολυπροπυλένιο), πολυεστέρας και ανακυκλωμένο υλικό.

Ακρυλικές
Η Ακρυλική ίνα είναι γνωστή ως τεχνητό μαλλί (art wool) ή χειροποίητο μαλλί (man- made wool) γιατί είναι τεχνητή ίνα. Αυτές οι ίνες δίνουν την εικόνα και την αίσθηση του μαλλιού σε χαμηλότερο κόστος. Είναι ανθεκτικές στον στατικό ηλεκτρισμό, την υγρασία, την μούχλα, το ξεθώριασμα, το ‘’σπάσιμο’’ της ίνας και την καταστροφή από τον ήλιο. Παρόλα αυτά οι ακρυλικές ίνες δεν είναι αρκετά ανθεκτικές για χώρους υψηλής κυκλοφορίας.(Η αντοχή τους στην φθορά είναι μικρότερη από άλλες ίνες.)

Μείγματα.
Τα μείγματα είναι συνήθως από νάιλον και ολεφίνη. Αυτό το μείγμα είναι ανθεκτικό αλλά τα διαφορετικά είδη ίνας έχουν διαφορετική συμπεριφορά στους λεκέδες. Συνήθως οι λεκέδες είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί με αυτές τις ίνες.

Νάιλον
Το νάιλον είναι η πιο γνωστή ίνα (περίπου 90% των οικιακών και το 65% όλων των χαλιών/ μοκετών). Το νάιλον είναι μια καλή επιλογή για όλους τους πολυσύχναστους χώρους επειδή είναι ανθεκτικό και αντιστατικό, διατηρεί το ύψος του πέλους και αντιστέκεται στην βρωμιά, τους λεκέδες και την μούχλα. Οι ίνες νάιλον που έχουν βαφεί μετά την παραγωγή διατηρούν το χρώμα τους. Μερικές ίνες νάιλον ξεθωριάζουν με το φως του ήλιου. Το νάιλον βγαίνει σε συνεχείς ή υφασμένες ίνες. Τα υφασμένα χαλιά ή μοκέτες γίνονται από ίνες νάιλον που έχουν υφανθεί μαζί κατά μήκος. Γι αυτό το λόγο οι συνεχείς ίνες είναι λιγότερο πιθανό να ξεφτίσουν.

Ολεφίνη.
Η Ολεφίνη είναι η επόμενη γνωστή κατηγορία μετά το νάιλον (περίπου 80% των επαγγελματικών μοκετών). Αυτές οι ίνες δεν ξεβάφουν γιατί στην διαδικασία παραγωγής αναμιγνύονται οι βαφές με το προπυλένιο. Η ολεφίνη λειτουργεί καλύτερα με τα χαλιά του αργαλειού όπως τα Berber. Είναι ανθεκτικό σε ‘’σπάσιμο’’ και φθορά, στην μούχλα, στην υγρασία. Καθαρίζονται εύκολα (ακόμα και χλώριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μερικές περιπτώσεις). Παρόλα αυτά ανάλογα με το ύψος του πέλους η ίνα της ολεφίνης μπορεί να ‘’σπάσει’’.

Αυτή η ίνα χρησιμοποιείτε σε τεχνητά αθλητικά γκαζόν.

Πολυεστέρας
Ο πολυεστέρας δεν διατηρεί το ύψος του πέλους λόγω της κυκλοφορίας ή του βάρους πάνω του όπως κάνουν άλλες ίνες. Ο πολυεστέρας είναι πολυτελής, ανθεκτικός στη φθορά εύκολος στον καθαρισμό και ανθεκτικός στους υδατοδιαλυτούς λεκέδες. Τα πολυεστερικά χαλιά / μοκέτες είναι φθηνότερα από το μαλλί και το νάιλον. Αλλά ο πολυεστέρας μπορεί να ξεθωριάσει με το φως του ήλιου.

Μαλλί.
Το μαλλί είναι πολυτελές και αυθεντικό ενώ διατηρεί το ύψος του πέλους. Έχει όμως και τις αδυναμίες του. Ενώ είναι αυθεντικό στο στατικό ηλεκτρισμό και την υγρασία, ξεφτίζει και είναι αρκετά ακριβό.