Ορολογία Επαγγελματικού Καθαρισμού

Ορολογία Επαγγελματικού Καθαρισμού

Ορολογία Επαγγελματικού Καθαρισμού

Μετά από προσπάθειες πάνω από 10 χρόνων, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τον πρώτο οδηγό επαγγελματικού καθαρισμού στην Ελλάδα.

Όπως όλα τα τεχνικά επαγγέλματα έτσι και ο επαγγελματικός καθαρισμός χρησιμοποιεί τεχνική ορολογία που έχει προκύψει από επιστημονικούς και τεχνολογικούς όρους του κλάδου, αλλά και εμπειρικές φράσεις που καθιερώθηκαν.

Οι όροι που χρησιμοποιούνται σήμερα στην ελληνική αγορά, είναι είτε μεταφρασμένοι από κάποιο αγγλόφωνο εγχειρίδιο είτε έχουν «βαφτιστεί» από κάποιον προμηθευτή ή πάροχο υπηρεσιών καθαρισμού.

Δυστυχώς επειδή η διαδικασία αυτή ήταν πάντα ανεξέλεγκτη επικράτησαν όροι που δεν αντιπροσωπεύουν την ορθή έννοια των προϊόντων ή των υπηρεσιών και προκαλούν έτσι σύγχυση στην αγορά και αναντιστοιχία με τη διεθνή ορολογία.

Τέτοια παραδείγματα είναι η μικροφίμπρα, ο βιολογικός καθαρισμός ή βιοκαθαρισμός επιφανειών, η αποσμίνη και πολλά άλλα.

Το cleaning.gr δημιούργησε την ελληνική ορολογία επαγγελματικού καθαρισμού, έχοντας συλλέξει και αποδώσει πιστά την έννοια των όρων, χρησιμοποιώντας την εμπειρία 20 χρόνων στην εκπαίδευση, τη μετάφραση εκπαιδευτικών εγχειριδίων και την εμπορία προϊόντων επαγγελματικού καθαρισμού.

Γιατί είναι σημαντική η ύπαρξη και η γνώση της σωστής ορολογίας.

Διεθνώς η αστοχία στην ορθή χρήση της ορολογίας δημιουργεί τα πιο κάτω προβλήματα:

·70% των λαθών στα έγγραφα με τεχνική τεκμηρίωση οφείλεται στην λανθασμένη ορολογία.

·50% του προσωπικού δεν καταλαβαίνει την έννοια των όρων που χρησιμοποιεί για να τεκμηριώσει προϊόντα και υπηρεσίες καθαρισμού.

·85% του προσωπικού χρησιμοποιεί διαφορετικούς όρους για να περιγράψει το ίδιο πράγμα στους συνεργάτες του.

·5% είναι το ποσοστό των τεχνικών όρων που χρησιμοποιείται σε κάθε κείμενο.

·40% είναι ο χρόνος που απαιτείται για να χρησιμοποιηθεί και να διαχειριστεί σωστά η ορολογία ενός κειμένου.

Που μπορεί να χρησιμοποιηθεί

Έχοντας έναν έγκυρο οδηγό που μπορούν να επικαλεστούν οι επαγγελματίες μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν :

·Για το διαφημιστικό και προωθητικό υλικό της εταιρίας τους. Με αυτό τον τρόπο θα είναι σε θέση να περιγράψουν με το σωστό και έγκυρο τρόπο τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα τους, αποφεύγοντας έτσι ανακριβείς, παράτυπους και κάποιες φορές παράνομους ισχυρισμούς.

·Για την εκπαίδευση του νέου προσωπικού της εταιρίας τους. Έχοντας έναν οδηγό ορολογίας αποφεύγεται η σύγχυση του προσωπικού στην εσωτερική επικοινωνία αλλά και σε αυτή με τους πελάτες.

·Για να δημιουργήσουν τις προσφορές τους σε πελάτες και να διαμορφώσουν τις προδιαγραφές για την πολιτική ποιότητας της εταιρίας, βασιζόμενοι σε διεθνή και τεκμηριωμένη ορολογία.

Πως δημιουργήθηκε

Η ορολογία επαγγελματικού καθαρισμού δημιουργήθηκε με όλα τα σύγχρονα εργαλεία λεξικογραφίας. Χρησιμοποιώντας έντυπες,  ηλεκτρονικές και προφορικές πηγές και αξιοποιώντας διεθνή πρότυπα, βιβλιογραφία, τεχνικά και ερευνητικά κείμενα, συγκεντρώθηκαν περίπου 1400 όροι οι οποίοι διασταυρώθηκαν, αξιολογήθηκαν και τεκμηριώθηκαν μέσα από μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2010.

Επιλέχθηκαν 919 όροι οι οποίοι περιλαμβάνονται στην ορολογία και αποτελούν τον πληρέστερο οδηγό ακόμα και σε διεθνές επίπεδο αφού κανένας οδηγός δεν περιλαμβάνει πάνω από 150 όρους.

Όλοι οι όροι έχουν ελεγχθεί ορθογραφικά και εννοιολογικά ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα σημείο αναφοράς για τους επαγγελματίες καθαρισμού. Έχουν αποδοθεί με ύφος οικείο στους επαγγελματίες χωρίς όμως να απομακρύνονται από την τεχνική και επιστημονική τους προέλευση.

Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν εκπαιδευτές επαγγελματικού καθαρισμού, μεταφραστές, φιλόλογοι και την προσπάθεια υποστήριξε έμπειρη λεξικογράφος με ειδίκευση στην ηλεκτρονική λεξικογραφία.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που η προσπάθειά μας ολοκληρώθηκε και πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα αποτελέσει ορόσημο στον επαγγελματικό καθαρισμό στην Ελλάδα.

Ο οδηγός χρησιμοποιήθηκε ήδη στην επικαιροποίηση του περιγράμματος του Επαγγελματία Καθαριστή, την ανάπτυξη του οποίου ανέλαβε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Κόστος οδηγού 25€ (συν ΦΠΑ 6%). Εξοδα αποστολής 3€ για όλη την Ελλάδα.
Αγοράστε το οδηγό στέλνοντας την παραγγελία σας στο email [email protected] ή στο 2106777066 10:00-3:00