ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΠΟΙΗΣΗ (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ)

Στο 70 –90% των μοκετών που πωλούνται έχει εφαρμοστεί προιόν προστασίας ( αδιαβροχοποίησης ) .
Ένα προστατευτικό φινίρισμα για τους ρύπους κρατά την μοκέτα και το χαλί καθαρό για τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο χρόνο από ότι χωρίς προστασία σύμφωνα με το Ινστιτούτο Χαλιών – Μοκετών.


Τα προϊόντα αυτά προστατεύουν το χαλί εμποδίζοντας τους ρύπους να κολλήσουν στην ίνα και προσφέρει κάποια προστασία από τους λεκέδες. Οι ρύποι και η σκόνη που δεν κολούν μπορούν να απομακρυνθούν πιο εύκολα από το
’’ προστατευμένο’’ χαλί με απλή απορρόφηση. Τα προϊόντα προστασίας των υφασμάτινων επιφανειών μπορεί να είναι φλοροχημικά (Fluorochemicals) ή σιλικόνης ( η πλειοψηφία των προϊόντων προστασίας σήμερα αποτελείται από φλοροχημικά). Οι εφαρμογές με φλοροχημικά προστατεύουν από τους λεκέδες με βάση το νερό αλλά και το λάδι και εμποδίζουν την απορρόφηση ρευστών από νερό και λάδι. Τα προστατευτικά από σιλικόνη προστατεύουν μόνο από βρωμιά με βάση το νερό και ρευστά που περιέχουν νερό.


Το Teflon ΤΜ και το ScotchgardΤΜ ( και τα δυο φλοροχημικά) είναι ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα προστατευτικά στην διαδικασία παραγωγής χαλιών – μοκετών, ενώ διάφορες εταιρείες έχουν τα δικά τους εμπορικά ονόματα για παρόμοια προστατευτικά.
Εμπορικά ονόματα για τέτοια προϊόντα είναι για παράδειγμα τα Fiber ShieldΤΜ (φλοροχημικό), Fabri - Coute ΤΜ και Total Seal (και τα δύο σιλικόνης). Η Dupont πουλά το Teflon ΤΜ σε διανομείς για την χρήση του και από ιδιώτες. Το ScotchgardΤΜ έχει εγκριθεί για την εφαρμογή του σε ιδιώτες μόνο μέσο εξουσιοδοτημένων τεχνικών.
Τα προστατευτικά που χρησιμοποιούνται στην διαδικασία παραγωγής μπορούν να εφαρμοστούν σε διαφορετικά στάδια της κατασκευής ενός χαλιού ή μοκέτας. Το φινίρισμα εφαρμόζεται στις ίνες πριν προετοιμαστούν για την κατασκευή του χαλιού, κατά την διάρκεια της βαφής, ή μετά την κατασκευή του χαλιού ή μοκέτας.
Τα προστατευτικά για τους λεκέδες είναι πολύπλοκα μείγματα – τυπικά μείγματα από φενολικά (phenolic) πρόσθετα και άλλα κοπολυμερή (copolymers) (όπως ακρυλικά). Συνήθως εφαρμόζονται αφού το χαλί έχει βαφτεί για να το κάνουν ανθεκτικό στις βαφές που υπάρχουν σε άλλα προϊόντα όπως λεκέδες φαγητού.
Ένα προστατευτικό για τους λεκέδες θα απωθήσει πολλούς λεκέδες αλλά όχι όλους τους τύπους λεκέδων. Είναι ανθεκτικό στους περισσότερους λεκέδες φαγητού και αναψυκτικών, αλλά δεν θα προστατέψει το χαλί ή μοκέτα από χημικούς λεκέδες όπως κρέμες για την ακμή που περιέχουν benzoyl peroxide, χλώρια και καθαριστικά, λίπασμα για φυτά που περιέχουν οργανοφώσφορικά (organophosphote), σαμπουάν για την πιτυρίδα και εντομοκτόνα. Λεκέδες που μπορεί να αλλοιώσουν ή να καταστρέψουν βαφές σε χαλιά με προστασία είναι το κόκκινο κρασί, χημικά για πισίνες, καθαριστικά για φούρνους και τουαλέτες και γυαλιστικά επίπλων. Πολλοί συνηθισμένοι λεκέδες μπορούν να απομακρυνθούν με ταμπονάρισμα – σφούγγισμα με νερό – νερό και ένα ήπιο διάλυμα απορρυπαντικού χωρίς χλώριο ή άλλη μέθοδο.


Παρόλα αυτά η τεχνολογία προστασίας μπορεί να απαιτεί μεθοδολογίες καθαρισμού διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, και οι καταναλωτές παροτρύνονται να ανατρέχουν στις συγκεκριμένες συστάσεις των κατασκευαστών χαλιών ή ίνας πριν χρησιμοποιήσουν αυτοσχέδια σπιτικά ή επαγγελματικά καθαριστικά. Η χρήση χημικών ή μεθόδων που δεν συστήνονται στους οδηγούς καθαρισμού των κατασκευαστών μπορεί να ακυρώσουν την εγγύηση της λεκιασμένης περιοχής. Οι κατασκευαστές μπορούν επίσης να αναφέρουν ότι μπορεί να υπάρξει μικρή απώλεια της προστασίας από λεκέδες σε χώρους υψηλής κυκλοφορίας και μπορεί να εξαιρέσουν αυτές τις περιοχές από την εγγύηση.
Αν το χαλί – μοκέτα έχει φινίρισμα, ένα επιπλέον φινίρισμα δεν είναι συνήθως απαραίτητο εκτός και αν το αρχικό έχει φθαρεί. Συμβουλευτείτε τον κατασκευαστή. Όταν αγοράζεται χαλί είναι σημαντικό να καθορίσετε αν το προστατευτικό είναι φλοροχημικό ή σιλικόνη γιατί η εφαρμογή φινιρίσματος σιλικόνης πάνω από ένα φλοροχημικό μειώνει ή εξουδετερώνει την αποτελεσματικότητα του αρχικού φλοροχημικού προστατευτικού στην απώθηση λιπαρών και υδατοδιαλυτών ρύπων. Μερικοί κατασκευαστές συστήνουν η εφαρμογή του φλοροχημικού να γίνεται μετά από πλύσιμο και ξέβγαλμα (ολοκληρωτική απομάκρυνση κάθε κατάλοιπου απορρυπαντικού) του χαλιού, ή κάθε 12 ως 18 μήνες ανάλογα με την χρήση. Άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται επανατοποθέτηση διότι το προστατευτικό τους έχει εγγύηση για 5 χρόνια ή ότι η επανατοποθέτηση μπορεί να ακυρώσει την εγγύηση.
Οι συστάσεις των κατασκευαστών διαφέρουν για την εφαρμογή επιπλέον φινιρισμάτων ή κατ’ οίκον εφαρμογή προστατευτικών.
Μερικοί κατασκευαστές καθορίζουν συγκεκριμένους τύπους τοπικών εφαρμογών κατ’ οίκον που μπορεί να ακυρώσουν την εγγύηση. Αποφύγετε τον ψεκασμό ή την εφαρμογή τοπικών φινιρισμάτων όπως βακτηριοκτόνα, μυκητοκτόνα, αντιστατικά ή απωθητικά λεκέδων που δεν εγκρίνονται από τον κατασκευαστή.
Επειδή οι συστάσεις των κατασκευαστών ίνας και οι εγγυήσεις διαφέρουν, ανατρέξτε στην συγκεκριμένη εγγύηση και προδιαγραφές του κατασκευαστή πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε φινίρισμα στο χαλί ή μοκέτα. Μερικοί κατασκευαστές ίνας δίνουν τηλεφωνικά νούμερα χωρίς χρέωση ως παροχή στους πελάτες. Παραδείγματα αυτών των εταιρειών και των προϊόντων τους είναι η Du Pont Stainmaster R (800/ 438-7668), Monsato Wear –Dated R Stain Blocker (800/ 237-8289), Allied Anso Worry Free R (800/441-8185), και 3M Scotchgard ΤΜ (800/433-3296) [Τηλεφωνικά νούμερά για Η.Π.Α]
Είναι σημαντικό να βρείτε από τον προμηθευτή του χαλιού ή τον προηγούμενο ιδιοκτήτη τι τύπο χαλιού ή μοκέτας έχετε και να κρατήσετε αρχείο με το όνομα και το τηλέφωνο του κατασκευαστή για την σωστή συντήρηση.
Αν πουλήσετε το σπίτι σας δώστε τις πληροφορίες στους νέους ιδιοκτήτες